ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Παράλληλα, το αυξημένο κόστος της αγοράς των αντιπαρασιτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις αυξημένες εργατοώρες για τη χορήγησή τους συμβάλουν στην αύξηση του κόστους των παραγόμενων ζωοκομικών προιόντων (γάλα και κρέας) μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων.
Η μείωση του παρασιτικού φορτίου είναι ουσιώδους σημασίας για την υγεία και την παραγωγικότητα των προβάτων, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται στις ενδεδειγμένες περιόδους (περίοδος οχειών και ξηρά περίοδο). Εν τούτοις, σε αυτές τις περιόδους, ο λανθασμένος τρόπος χορήγησης των αντιπαρασιτικών φαρμάκων ενέχει κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ζώα (έντονη καταπόνηση) επιδρώντας στην ευζωία τους όσο και για την υποκείμενη παραγωγή (πτώση του γάλατος).
Η αθρόα χρήση των εν λόγω φαρμάκων ενισχύουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς μετά το μεταβολισμό και τη δράση τους απεκκρίνονται με τα κόπρανα, τα ούρα και άλλα βιολογικά υγρά από τον οργανισμό του προβάτου στο περιβάλλον. Παράλληλα, συγκεκριμένοι ενεργοί μεταβολίτες μετά την απέκκριση τους από τα ζώα ασκούν την αντιπαρασιτική τους δράση στα ωφέλιμα αρθρόποδα (συμβάλουν στην αποδόμηση των απεκκρίσεων) του περιβάλλοντος, σκοτώνοντας τα. Τέλος, η απαίτηση των καταναλωτών για προϊόντα απαλλαγμένα από κατάλοιπα φαρμάκων (τήρηση των χρόνων αναμονής) οδήγησε στην υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων αποπαρασιτισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την επιλεκτική αναπαραγωγή ζώων ανθεκτικών στις παρασιτώσεις.